Att tänka på vid en vattenskada

En vattenskada i ditt hem kan både ställa till med mycket trassel och bli en kostsam historia. Det är därför viktigt att du regelbundet kontrollerar dina maskiner och rör i ditt hem. När du köper exempelvis en ny diskmaskin är det viktigt att du anlitar en auktoriserad firma som har utbildad personal som monterar maskinen. Då får du även garanti upp till tio år. Det är också viktigt att du har hemförsäkring som täcker skador som en vattenskada kan kosta.

Viktigt att titta på
För att upptäcka en vattenskada fortast möjligt ska du vara uppmärksam på avvikande dofter, om det plötsligt blivit fläckar på väggarna eller i taket. När du går på golvet kan det kännas som om det sviktar, och då bör du kontrollera golvet eller kontakta en VVS-firma som kommer hem och kontrollerar dem. Det vanligaste rummet där vattenskador uppkommer är badrummet, det kan bero på att tätskikten är gamla och behöver bytas ut, eller om de branschregler som gällde vid montering inte är gjorda korrekt. Titta om du ser sprickor i golvet, på väggarna och kontrollera att ventilationen fungerar som den ska. Det är också viktigt att du regelbundet rengör golvbrunnen, där samlas smuts som hår och annat som kan täppa till golvbrunnen. Även köket är ett rum som är extra känsligt och kan lätt utsättas för vattenskador.

Fakta om olika vattenskador
Kök och badrum är de två rum som oftast drabbas av vattenskador. I andra rum beror en vattenskada ofta på att ett rör gått sönder eller att olika kopplingar har börjat droppa. Som det står här ovan är det i golvbrunnar och golv i badrummet som ofta får vattenskador. Därför är det viktigt att göra rent golvbrunnen och även kontrollera rören med jämna mellanrum. Bor du i ett gammalt hus med gamla golvbrunnar är ofta tätskiktet slitet. De håller inte hur länge som helst, därför är det viktigt att du ser till att få dem utbytta så fort du märker att det kan vara en vattenskada.

Skador i köket
Har du diskmaskin är det vanligt att vattenskador kommer från läckande rör. Även när det gäller kyl- och frys är det vanligt med vattenskador. En enkel åtgärd är att du installerar ett droppskydd som hjälper till att upptäcka vattenskador i tid innan de blir för stora och det kostar mer pengar att laga. Det är svårare att upptäcka läckage från köksmaskinerna än i badrummet.

Vem står för kostnaden vid en vattenskada
Bor du i en hyresrätt ska du kontakta både ditt försäkringsbolag och din hyresvärd eftersom det är hyresvärden som ska betala för skadan. Bor du i en bostadsrätt kontaktar du bostadsrättsföreningen och även ditt försäkringsbolag. Du ansvarar och betalar för skador i din bostad medan bostadsrättsföreningen står för kostnader utanför din lägenhet. Bor du i villa är det du själv som får stå för kostnaden, och då är det extra viktigt att du har en bra villaförsäkring.