5 tips för inför köksrenovering 

Köksrenoveringar är oftast stora, tidskrävande projekt som kostar mycket pengar. Men det kan även vara en väl värd investering som håller sig i många år framöver och som till och med ökar det totala värdet på ditt hem. Men det är viktigt att ha några saker i åtanke innan man ger sig i kast med renoveringar då det finns chanser att kostnaderna blir högre än förväntat. I den här artikeln har vi samlat våra bästa tips för att säkerställa att din köksrenovering lönar sig och att du får mest valuta för pengarna när du ska renovera kök stockholm. 

  1. Spendera mest tid i planeringsstadiet

Det kan kännas lockande att påbörja renoveringen direkt. Men det bästa är att lägga ner en bra tid på att planera dina köksrenoveringar. Du bör veta vad du vill ha och behöver innan du börjar med invändiga och externa renoveringar. Tänk på din familjs behov, din livsstil och vad du använder köket för. För att ge dig ett exempel. Om du är en stor barnfamilj kan det vara en bra idé att investera i ett stort kylskåp, frys – och inte minst en diskmaskin. Om du däremot bor ensam kanske du inte ens behöver en diskmaskin. 

  1. Tänk på förvaringsmöjligheterna

Om du bara tänker på designen och glömmer förvaringsmöjligheterna, så kommer det att sluta med att du får ett kök som inte är funktionellt! Tänk på de där små förvaringsfunktionerna, som till exempel skafferiet och praktiska förvaringslådor. Dessa köksdetaljer gör att köket blir mer funktionellt och att du enkelt att gömma undan föremål i skåpen, så att det ser städat och snyggt ut i köket.  

  1. Förstå ditt arbetsflöde

Det är viktigt att tänka på själva arbetsflödet i köket. När du renoverar ditt kök bör du tänka på de mest använda områdena: diskhon, spisen och kylskåpet. Detta kallas även för “arbetstriangeln”. Det bästa arbetsflödet är vanligtvis att hålla ett lagomt avstånd mellan dessa tre punkter. Men tänk även på dina egna preferenser. 

  1. Glöm inte bort din budget

Låt oss vara ärliga. Köksrenoveringar kan vara dyra och det finns många aspekter av projektet som gör att det riskerar gå över budgeten, alltifrån själva arbetskostnaden för hantverkaren till nya apparater och köksredskap. Det är viktigt att hålla sig inom ramen av sin budget, även om det ibland känns lockande att välja de lite dyrare modellerna eller ett finare köksskåp. Tänk ut vilka funktioner i ditt kök som är de viktigaste och sätt sedan din budget därefter. Prioriteringen kommer att vara nyckeln om du vill undvika att spendera över din budget!

  1. Gör inte hela köksrenoveringen själv

Det finns många kunniga svenskar där ute som gillar att utföra köksrenoveringen själva för att spara pengar. Men tänk på att en professionell person kan hjälpa dig att finjustera din plan, ge dig praktiska tips och råd som du kanske inte redan hade tänkt på. Om detta inte övertygar dig bör du vara medveten om att det finns en regel i Sverige att du måste anlita en hantverkare om du behöver dra ny el eller byta plats på avloppsrören i köket – så glöm inte bort det!