Undvik vanliga missar när du flyttstädar 

När du ska flytta från en bostad till en annan behöver du genomföra en flyttstädning. Detta gäller speciellt för dig som hyr i andrahand eller har en hyreslägenhet och ska byta med en annan privatperson. En av de vanligaste klagomål som uppstår i samband med en flytt är just problem med städningen. Det är inte ovanligt att man har en missuppfattning om flyttstädningar och vad de faktiskt innebär. 

En flyttstädning är en betydligt mer grundlig och djupgående städning än en vanlig hemstädning. Här är det viktigt att du städar ut hela lägenheten eller huset och att du tömmer förråd, garage och balkonger. Vi har listat de vanligaste missarna för att hjälpa dig till en bättre flyttstäd, där du slipper bli betalningsskyldig i efterhand. 

4 vanliga misstag i samband med flyttstäd 

  1. Rengöring av spisen

Torkar du bara av spisens ovansida och tror att det räcker? Då har du tyvärr begått ett mycket vanligt misstag. När det kommer till spis är det inte bara spisplattor och häll som ska rengöras, utan även spisens baksida, sidor och undersida ska vara fin och ren. Du behöver således dra ut spisen så att du kan rengöra den åt alla håll och kanter. 

 

  1. Golvbrunn i badrum

Alla badrum har en golvbrunn där vatten från dusch och bad rinner ner. Dock rinner det också ner mycket mer än bara vatten och hår och schamporester kan lätt samlas. Även om det luktar illa och är riktigt äckligt är det viktigt att du rengör golvbrunnen ordentligt innan du flyttar. Behöver du använda dig av frätande rengöringsmedel för att få bort stopp är det viktigt att du använder handskar. 

 

  1. Tak och väggar

Även om du inte alltid kan se det med blotta ögat så samlas det en hel del damm på väggar och tak. Detta är något som du behöver se till att komma ihåg i samband med att du flyttstädar. Väggar som är målade kan du torka av med en fuktig trasa, men se till att den är urkramad ordentligt. Tapetserade väggar rengör du enklast med en dammvippa och finns fläckar kan du avlägsna dessa försiktigt med en trasa och lite vatten. Vatten kan dock orsaka fläckar och märken, så torka med måtta. 

 

  1. Fönsterkarmar

Det är lätt att glömma bort fönsterkarmarna i samband med en flyttstädning. Ett vanligt misstag är att man tror att det endast är fönsterglasen som ska putsas, men även snickerier och persienner ska dammas av och rengöras. När du har putsat klart fönsterna är det således viktigt att du även torkar av snickerier och att du rengör handtagen noga. Tycker du det är svårt att få fönsterna helt fria från fläckar och flammighet kan du med fördel anlita fönsterputsning med RUT-avdrag.